Truskawkowe niebo w gębie
Sezon truskawkowy w pełni i grzechem byłoby nie skosztować tych owoców, tym bardziej, że korzyści z jedzenia truskawek jest mnóstwo.
Truskawki są źródłem wielu witamin: C, A, E, a także witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6). Zawierają także kwas foliowy, są źródłem błonnika, antyoksydantów, składników mineralnych np. fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu i manganu. Dzięki temu wspierają układ odpornościowy, trawienny, wspierają serce, wpływają na kondycję skóry, a nawet regulują poziom cukru we krwi. Poza tymi wszystkimi prozdrowotnymi korzyściami są po prostu obłędne w smaku i chyba nie znam osób, które by ich nie lubiły.
Osobiście uwielbiam truskawki pod każda postacią, jednak dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na koktajl, który przygotujecie w ekspresowym tempie, a efekt będzie satysfakcjonujący i zadowoli najbardziej wymagających smakoszy, nawet wybrane smakowo dzieciaki.
Składniki:
ok. 1 kg truskawek
2 – 3 banany
kefir – 400 g
cukier
cukier wanilinowy
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze, po czym chłodzimy w lodówce i oczywiście wypijamy do dna.
Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało.
Komentarze
Prześlij komentarz